Υποστήριξη ασθενών με θυρεοειδικές παθήσεις και των οικογενειών τους
Home      FAQ
Print this pageAdd to Favorite


Τι είναι η θυρεοειδεκτομή

Η Θυρεοειδεκτομή είναι η αφαίρεση μέρους ή όλου του θυρεοειδούς αδένα. Μπορεί να οδηγηθείς στην λύση της χειρουργικής επέμβασης ως θεραπευτική επιλογή σε έναν διογκωμένο ή οιδηματώδη αδένα(βρογχοκήλη) ή για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο χειρουργός σου θα σου εξηγήσει με λεπτομέρειες την επέμβαση για να μπορείς να δώσεις την συγκατάθεσή σου για την επέμβαση. Εάν κάτι δεν το καταλαβαίνεις μην διστάσεις να ρωτήσεις ξανά μια και είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις την σοβαρότητα της κατάστασης για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.

Θα επηρεάσει την φωνή μου;
  Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται κοντά στις φωνητικές χορδές(λάρυγγας) και στα νεύρα που νευρώνουν το λάρυγγα. Μετά την επέμβαση μπορεί να ανακαλύψεις μια βραχνάδα και μια αδυναμία ενώ οι υψηλοί τόνοι να έχουν μεταβληθεί ελαφρά αλλά αυτό συνήθως είναι προσωρινό και αποκαθίσταται γρήγορα ενώ παραμένει μονίμως σε ελάχιστες περιπτώσεις
Είναι ασφαλής η επέμβαση και ποιες είναι οι επιπλοκές της


Η ολική αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα, έχει σαν αποτέλεσμα την από του στόματος λήψη δισκίων θυροξίνης κάθε μέρα για την υπόλοιπη ζωή σου, ενώ αν δεν τα λάβεις θα βιώσεις τα συμπτώματα του υποθυρεοεδισμού. Τα δισκία της θυροξίνης είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή φάρμακα, στο μέγεθος των υποκατάστατων της ζάχαρης (ζαχαρίνες). Με την επίβλεψη ενός ενδοκρινολόγου σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορείς να ζήσεις μια ενεργή και καθόλα φυσιολογική ζωή. Οι ταμπλέτες θυροξίνης δίνονται επίσης για να καταστείλουν τα επίπεδα της (TSH), γεγονός που αποτελεί σημαντικό σημείο στην θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδή. Η θυρεοειδεκτομή δεν επηρεάζει την ικανότητα σου να κάνεις παιδιά αλλά αν σχεδιάζεις να δημιουργήσεις οικογένεια είναι κάτι που θα  πρέπει να το ξέρει ο ιατρός σου. Με την θυρεοειδεκτομή είναι μερικές φορές αναγκαίο να αφαιρεθούν ένας ή περισσότεροι παραθυρεοειδείς γεγονός που επηρεάζει τα επίπεδα ασβεστίου στον ορό του αίματος. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί θα χρειαστεί να πάρεις επιπρόσθετα χάπια δηλαδή ασβέστιο και μερικές φορές και βιταμίνη D. Τις περισσότερες φορές είναι προσωρινό αλλά σε λίγες περιπτώσεις μπορεί αυτό να αποτελέσει μια μόνιμη κατάσταση. Πρέπει να ξέρεις ότι συνήθως οι παραθυρεοειδείς δεν αφαιρούνται  
 
Θα επηρεαστούν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μου

Οι παραθυρεοειδείς αδένες που ελέγχουν το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα βρίσκονται σε στενή σχέση με τον θυρεοειδή αδένα. Μερικές φορές αυτοί οι αδένες επηρεάζονται κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης  και όταν αυτό συμβεί μπορεί να βιώσεις μουδιάσματα στα δάκτυλα και στα χείλη ή γύρω από την μύτη . Κάποιες φορές οι ασθενείς νιώθουν άβολα με αυτά τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να τα αναφέρετε στο χειρουργό σας. Θα πρέπει να ληφθούν δείγματα αίματος έτσι ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα για να γίνει η διόρθωσή του με φάρμακα από το στόμα ή και ενδοφλεβίως. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να πάρετε το συμπληρωματικό ασβέστιο προσωρινά μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία των παραθυρεοειδών τα οποία δυσλειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα λόγω της επέμβασης στην περιοχή.
Θα έχω δυσκαμψία στον τράχηλο, πόνο ή περιορισμό των κινήσεων

Θα νιώθετε κάπως άβολα και θα έχετε μια δυσκαμψία του αυχένος τον πρώτο καιρό αλλά με την βοήθεια των φαρμάκων (αναλγητικών) δεν θα είναι πρόβλημα. Τα αναλγητικά μπορεί να δοθούν σε διάφορες μορφές όπως ενέσεις, σιρόπια ή δισκία ανάλογα με την περίπτωση. οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι δεν νιώθουν τόσο άβολα όσο αρχικά περίμεναν και μετά την πρώτη ημέρα τριγυρνούν γύρω στο νοσοκομείο. Μετά το χειρουργείο καλό είναι να εφαρμόζονται μερικές ήπιες ασκήσεις στον τράχηλο. Με την πάροδο λίγων εβδομάδων θα επιστρέψετε σε μια πλήρη κινητικότητα του τραχήλου και των ώμων
Θα έχω ουλή

Μετά το χειρουργείο σου όταν ο θυρεοειδής έχει αφαιρεθεί θα έχεις μια ουλή αλλά εφόσον αυτή επουλωθεί σωστά συνήθως δεν θα είναι ευκρινής. Η ουλή θα βρίσκεται κατά μήκος των φυσικών γραμμών του δέρματος οπότε δεν είναι εύκολο να την διακρίνεις.

Πότε μπορεί να προγραμματιστεί το χειρουργείο;

 
Είναι πληροφορία που θα πρέπει να την συζητήσεις με τον χειρουργό σου μια και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το που θα χειρουργηθείς , σε τι κατάσταση είναι ο θυρεοειδής σου αν πρέπει να κάνεις συμπληρωματικές εξετάσεις κλπ


Πριν την εισαγωγή

Σε μερικά νοσοκομεία ο προεγχειρητικός έλεγχος μπορεί να εκτελεστεί μια ή δύο εβδομάδες νωρίτερα από την επέμβαση. Αυτή η πρακτική δίνει στον ιατρό χρόνο να επεξεργαστεί και να παρέμβει αν χρειαστεί στην ρύθμιση κάποιων ανωμαλιών αλλά και στον ασθενή να εξοικειωθεί με την διαδικασία και το προσωπικό της κλινικής. Δίνεται έτσι ο χρόνος να συζητήσεις επαρκώς με το χειρουργό σου όλες οι ανησυχίες σου και να προετοιμαστείς καλύτερα για το χειρουργείο.

Τι γίνεται με το κάπνισμα

Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν επιτρέπουν το κάπνισμα τόσο εντός του θαλάμου όσο και στους κοινόχρηστους χώρους.  Εάν καπνίζεις θα πρέπει για το δικό σου καλό να το κόψεις τουλάχιστον 24-72 ώρες πριν το χειρουργείο. Ενημερώσου σχετικά από τον χειρουργό σου.

Τι πρέπει να φέρω μαζί μου

Μπορείτε να φέρετε μαζί σας μπιζάμες, ρόμπα, άνετα ρούχα ημέρας, πετσέτες, είδη μπάνιου, παντόφλες, βιβλία, περιοδικά και ένα στυλό.
Σε περίπτωση που χρειαστείτε κάτι παραπάνω είναι φρόνιμο να έχετε συνεννοηθεί με έναν φίλο ή συγγενή να σας φρεσκάρει ή να σας αλάξεί τις μπιζάμες ή ότι άλλο προκύψει. Εάν απαιτηθούν υπάρχουν μπιζάμες του Νοσοκομείου. Θα πρέπει να φέρετε μαζί σας ότι φάρμακο παίρνετε σε χρόνια βάση. Θα πρέπει να ειστε προσεχτικοί με τα κοσμήματά σας και να μην κουβαλάτε πολλά χρήματα μαζί σας ή πιστωτικές κάρτες. Το περιβάλλον του νοσοκομείου αποτελεί άριστη επιλογή για επιτήδειους οι οποίοι θα εκμεταλλευθούν την θέση που είστε και την έλλειψη της προσοχής σας

Θα υπάρχει κρεβάτι;
 
Λόγω του ότι τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και επείγουσες καταστάσεις δεν είναι πάντα εφικτό να κρατηθεί ένα συγκεκριμένο κρεβάτι για μια προγραμματισμένη επέμβαση. Λόγω όμως του ότι τα χειρουργεία είναι καθημερινά και οι ασθενείς παίρνουν εξιτήρια κάθε μέρα υπάρχει μια δυναμική ισορροπία και συνήθως ή σχεδόν πάντα βρίσκεται η επιδιωκόμενη λύση, μπορεί όχι νωρίς το πρωί αλλά σίγουρα μέχρι το μεσημέρι.
Έτσι μπορεί να σας ζητηθεί να περιμένετε μέχρι να ετοιμαστεί το κρεβάτι σας λόγω πχ ενός ασθενή που παίρνει εξιτήριο. Οι λίστες των χειρουργείων έχουν προσχεδιαστεί και κατατεθεί από τον χειρουργό σας και με βάση αυτή τη λίστα δίνεται η προτεραιότητα στην εισαγωγή και όχι με την ώρα άφιξης του ασθενή. Να νιώθετε ελεύθερα και να ρωτάτε αβίαστα ότι απορία έχετε κάθε μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου. Σε συνδυασμό με την φροντίδα του χειρουργού σας θα γίνει η καλύτερη προσπάθεια για την λιγότερη ταλαιπωρία σας και την μικρότερη αναμονή σας όταν προσέρχεστε για την χειρουργική επέμβαση την ημέρα του χειρουργείου. Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο αν κάνετε εισαγωγή από την προηγουμένη.
Τι προετοιμασία χρειάζομαι για την επέμβαση

Η επέμβασή σας θα διενεργηθεί κάτω από γενική αναισθησία το οποίο σημαίνει ότι δεν θα καταλαβαίνετε τίποτα καθόλη την διάρκεια της χειρουργικής διαδικασίας. Η αφαίρεση όλου του θυρεοειδή αδένα  αποτελεί μια λεπτή ντελικάτη επέμβαση περίπου δύο ωρών. Σε ειδικές ή δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Για να αποφύγουμε τον έμετο και άλλες επιπλοκές κατά την διάρκεια της επέμβασης είναι απαραίτητο να μην φάτε τίποτα τουλάχιστον έξι με οχτώ ώρες πριν. Θα πρέπει να αναμένεται μια νοσηλεία μία –δύο ημερών ή περισσότερο αν παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή. Αν θέλετε να συναντηθείτε με κάποιον ασθενή που έχει υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή αυτό μπορεί  να διευθετηθεί.

Τι θα συμβεί όταν μπω χειρουργείο
  Προ του χειρουργείου συνήθως μια λίστα με προεγχειρητικές οδηγίες  εκτελείται από την νοσοκόμα.  Στην συνέχεια θα οδηγηθείτε αίθουσα του χειρουργείου από τον νοσοκόμο χειρουργείου. Στην χειρουργική αίθουσα θα σας παραλάβει ο αναισθησιολόγος.                Όλα τα αποσπώμενα όπως μασέλες , γυαλιά ή ακουστικά θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί από τον θάλαμο νοσηλείας και θα σας επιστραφούν από την νοσηλεύτρια του ορόφου μετά την χειρουργική επέμβαση. Στην συνέχεια ο αναισθησιολόγος θα σας τοποθετήσει μια μικρή βελόνα στην ραχιαία επιφάνεια του χεριού σας από όπου θα δοθεί το φάρμακο της αναισθησίας Δεν θα ξυπνήσετε μέχρι να τελειώσει η επέμβαση. Στην συνέχεια θα μεταφερθείτε στην αίθουσα ανάνηψης όπου θα ξυπνήσετε εντελώς από την επέμβαση πριν  οδηγηθείτε στον θάλαμο.
Τι θα συμβεί στο θάλαμο μετά το χειρουργείο

Όταν βρεθείτε στον θάλαμο θα νιώθετε άνετα. Θα πρέπει να έχετε μαξιλάρια πίσω στην πλάτη σας  και το κρεβάτι ανασηκωμένο ώστε να εμποδιστεί όποιο οίδημα στον τράχηλο από τηνεπέμβαση. Η νοσηλεύτρια του θαλάμου είναι ευαισθητοποιημένη για τα άμεσα χειρουργημένα περιστατικά και θα έρθει αμέσως σε οποιαδήποτε κάλεσμά σας αλλά και σε τακτική βάση για να σας μετρήσει την πίεση,τις σφίξεις και να ελέγξει τα επίπεδα οξυγόνου και τις αναπνοές σας επίσης υπάρχει ένας ορός που καταλήγει σε μία φλέβα σε ένα σας χέρι ο οποίος θα αφαιρεθεί σύντομα συνήθως μέσα στο πρώτο 24ωρο αφού λαμβάνετε υγρά από το στόμα κανονικά. Θα μπορείτε να καταπίνετε μικρές γουλιές σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση , υγρά σε λίγες ώρες και να φάτε στην συνέχεια αμέσως μόλις πεινάσετε (κάποιες ώρες  αργότερα)


θα μπορώ να φάω και να πιω;
Για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση μπορεί να είναι ελαφρά επώδυνη η κατάποση και να χρειαστείτε μια βραχείας περιόδου δίαιτα. Συνήθως όμως μπορείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά  το χειρουργείο  να φάτε και να καταπιείτε τα πάντα
Θα πονάει ο λαιμός μου

Θα διαπιστώσετε πιθανώς ότι ο λαιμός σας είναι πιθανώς ευαίσθητος στις κινήσεις τις πρώτες μέρες και θα χρησιμοποιείτε πιθανόν κάποια φάρμακα για να μην αισθάνεστε άβολα. Να λαμβάνετε τα αναλγητικά και τα άλλα φάρμακα σας σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράπωντος ιατρού και να μην επεκτείνετε την διάρκεια της προτεινόμενης συνταγής  ή τον αριθμό των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η μικρού βαθμού δυσκινησία ή πρήξιμο στον λαιμό θα ελαττώνονται βαθμιαία όσο προχωράει η διαδικασία της επούλωσης.

Πως θα είμαι μετά το χειρουργείο και τι θα μπορώ να κάνω

Θα έχετε μια μικρή ουλή στο λαιμό σας την οποία θα την αισθάνεστε λίγο σφικτή και οιδηματώδη (διογκωμένη) άμεσα μετά την επέμβαση. Θα υπάρχουν σωλήνες (παροχετεύσεις) μία ή δύο οι οποίες συλλέγουν τα υγρά που φυσιολογικά δημιουργούνται ως επακόλουθο της επέμβασης στην περιοχή. Οι παροχετεύσεις είναι μικροί πλαστικοί σωλήνες που έχουν εισαχθεί στην περιοχή της τομής στο τέλος της επέμβασης.  Το άλλο άκρο τους καταλήγει σε δοχεία συλλογής υγρών. Ο ρόλος ύπαρξης αυτών των παροχετεύσεων είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης με την εκροή των εξιδρωμάτων και των λοιπών στοιχείων της επέμβασης, της μείωσης της πιθανότητας επιλοίμωξης και της ασφάλειας του ασθενούς. Οι παροχετεύσεις δεν πονάνε και μπορείτε να τις μεταφέρετε όπου και αν πάτε, μέσα φυσικά στο νοσοκομείο, με προσοχή. Αφαιρούνται όταν δεν είναι παραγωγικές και οι εκκρίσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί, συνήθως την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα (δηλαδή την επομένη του χειρουργείου). Θα αισθάνεστε μια ενόχληση και μια δυσκολία στην κίνηση του λαιμού λόγω των ραμμάτων και της τομής αλλά δεν θα είναι κυρίαρχο πρόβλημα και ένας μικρού βαθμού πόνος θα υποχωρεί με τα συνήθη αναλγητικά φάρμακα. Οι περισσότεροι ασθενείς λένε ότι δεν ήταν τόσο άσχημα όσο φαντάζονταν ότι θα ήταν. Για την δική σας ασφάλεια δεν πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνοι σας αμέσως μετά το χειρουργείο. Σε περίπτωση που χρειαστείτε να πάτε στο μπάνιο φωνάξετε την νοσοκόμα του θαλάμου. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είστε ικανός-η να αντεπεξέλθετε από μόνος-η σας στις φυσικές σας ανάγκες. Άμεσα μετά το χειρουργείο δεν θα έχετε την όρεξη για κοινωνικές επαφές οπότε θα ήταν σοφό να μην δεχτείτε επισκέψεις την ημέρα του χειρουργείου τουλάχιστον τις άμεσες μετεγχειρητικές ώρες, θα υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση σύντομα.

Τι φροντίδα χρειάζεται το τραύμα στο λαιμό μου
 
Να θυμάστε ότι είναι καλό να αποφύγετε οποιεσδήποτε πλήξεις ή χτυπήματα του τραύματος τον καιρό της αρχικής επούλωσης , να διατηρείτε το τραύμα στεγνό και καθαρό μετά το μπάνιο και να το σκουπίζετε μόνο με καθαρές πετσέτες. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων και αφού έχει κλείσει το τραύμα για την ομαλότερη επούλωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενυδατικές κρέμες στην περιοχή με φυσικά συστατικά όπως η Calendula,η  Aloe Vera κλπ (είναι διαθέσιμα σε καταστήματα ομορφιάς) .

πότε θα επιστρέψω στην δουλειά

Πιθανώς να χρειαστείς μία ή δύο εβδομάδες εκτός εργασίας σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο) το οποίο εξαρτάτε από το είδος της εργασίας σου και την φύση της δουλειάς σου.   Σε κάθε περίπτωση ο χειρουργός σου θα σε εφοδιάσει με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απουσία από την εργασία σου.                                        
Τι θα πρέπει να κάνω για ελαττώσω τον κίνδυνο λοίμωξης του τραύματος

Διατηρείστε την περιοχή του τραύματος στον λαιμό στεγνή και καθαρή. Αρχικά ο ιατρός σας θα ελέγχει το τραύμα σας και θα το καθαρήσει χειρουργικά πριν σας δώσει το εξιτήριο από νοσοκομείο. Μερικές μέρες αργότερα από την επέμβαση όπου θα νιώθετε ότι έχετε ανανήψει θα μπορείτε να ρίξετε νερό στο τραύμα.  Στην συνέχεια θα πρέπει να το σκουπίσετε απαλά με μια καθαρή πετσέτα.  Μετά λίγες μέρες η έκθεση στον αέρα θα βοηθήσει στην επούλωση του τραύματος. Εάν ο λαιμός σας γίνει επώδυνος, κοκκινίσει ή διογκωθεί ή αν παρατηρήσετε κάποια έκκριση ενημερώστε αμέσως τον χειρουργό σας. Για να αποφύγετε το ρίσκο μιας επιμόλυνσης του τραύματος καλό θα ήταν να αποφεύγετε την  έκθεση σε μέρη με συνωστισμό και πολλούς ανθρώπους και να προσέχετε επιμελώς το τραύμα σας.

Τι ξεκούραση χρειάζεται το τραύμα μου

θα πρέπει να ειστε χαλαροί τον πρώτο καιρό. αυτό σημαίνει να μην σηκώνετε μεγάλα βάρη η να έχετε έντονη σωματική δραστηριότητα ή σπορ για κανα δυο εβδομάδες. Ο λαιμός σας θα γίνεται όλο και πιο εθκίνητος και σε λίγο καιρό θα γυρίσετε στις φυσικές σας δραστηριότητες.
                                       
                     


Θα είμαι ικανός να αναρρώσω

Non sequitur condominiumΟι περισσότεροι άνθρωποι όταν τους πουν ότι χρειάζονται θυρεοειδεκτομή νιώθουν ανάμικτα συναισθήματα. Άλλοι βιώνουν ένα κόμπο στο λαιμό, άλλοι νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα ενώ κάποιοι το αντιμετωπίζουν με απάθεια. Είμαστε όλοι ενήλικες και το αντιμετωπίζουμε με διάφορους τρόπους αλλά το σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε χρόνος που ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο για να συμβιβαστεί με τις αναγκαίες αλλαγές και το απαιτούμενο ρίσκο μιας επέμβασης


Μετά το εξιτήριο χρειάζεται να με ξαναδούν

Μετά το εξιτήριο θα πρέπει να κλείσεις ένα ραντεβού με τον ενδοκρινολόγο σου για την ρύθμισή σου με φάρμακα και την παρακολούθησή σου Θα χρειαστεί να επανέλθεις στο χειρουργό σου για την αφαίρεση των ραμμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα και την άμεση παρακολούθηση του τραύματος στο λαιμό. Από τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης του αφαιρεθέντος θυρεοειδούς θα εξαρτηθεί η περαιτέρω αντιμετώπιση και θεραπεία.
Δεν είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα μόνος σου

Η υποστήριξη και η βοήθεια είναι πάντα διαθέσιμη από την ομάδα.
Μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν από την προεγχειρητική διερεύνηση του προβλήματος , την χειρουργική θεραπεία και την ανάρρωση στο τέλος


Θα πρέπει να παίρνω φάρμακα

Θα πρέπει να λαμβάνεις τα φαρμακά σου τακτικά και να βεβαιωθείς ότι έχεις το αναγκαίο απόθεμα. Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε με τον ιατρό σου.